Ludzie chorzy na cukrzyce mogą mieć sporo problemów ze swoim odżywianiem, gdyż ich posiłki muszą być dobrze wyliczone, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości składników takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Nie można zapomnieć o witaminach i minerałach dzięki którym organizm pracuje prawidłowo. Muszą oni wyrobić w sobie nawyki, dzięki którym z łatwością będą układali swój jadłospis. Ważne, żeby dania były bogate w błonnik, który zbawiennie wpływa na pracę jelit. Polecane jest jedzenie chudego, gotowanego mięsa, ryb i jajek, które są bogate w białko. Bardzo dobrze wpływają na organizm cukrzyków potrawy gotowane na parze. Zakazane jest picie alkoholu, napojów gazowanych, słodyczy i tłuszczów zwierzęcych. Prowadzenie zdrowej diety jest bardzo ważne dlatego prócz przestrzegania określonych produktów żywieniowych, ich przygotowania, ważny jest też czas ich spożywania. Godziny posiłków powinny stać się rutyną. Osoby chorujące na cukrzyce nie powinny robić długich przerw między posiłkami, ponieważ ilość cukru w ich organizmie może drastycznie spaść, a to może spowodować wiele groźnych powikłań.

  Organy naszego ciała tworzą całość